Történet

   A Református Egyház Diakónusképzés céljával hozta létre 1947-ben a Megbékélés Házát Diakónusképző Intézet néven. Ezt a törekvést az 1950-es évek elejétől politikai okok miatt meg kellett szüntetni, ezért a továbbiakban lelkésztovábbképzéseknek, egyházi konferenciáknak, gyerektáboroknak, és üdülő vendégeknek adott helyet a központ.

    A Főépület felépítésével nagy változás kezdődött az intézet életében. Találkozó központ lett lelkészek, egyházi munkások, gyülekezeti tagok, és fogyatékkal élő vendégek, valamint gyermekek és fiatalok számára. Később a gyülekezeti csoportok mellett a világi vendégek felé is nyitott az intézet, valamint nyugat-európai kapcsolatai is bővültek. A központ ekkor kapta a Megbékélés Háza nevet.

   A nyugati segélyszervezetek és az egyházkerület támogatásai lehetővé tették a központ további beruházásait. Az 1990-es évek elején került felújításra az Öreg-ház, majd a Főépület rekonstrukciója is elkezdődött. Így került sor az épületek akadálymentesítésére is. Ezek az átalakítások akkor Magyarországon úttörő vállalkozásnak számítottak.
 
1998-ban elkészült egy új épület, az Ifjúsági Ház, mely további lehetőségeket adott arra, hogy ifjúsági csoportokat fogadjon a Megbékélés Háza, és hogy nyisson az erdei iskolai oktatás felé.
 
 A legnagyobb beruházásra 2008-2009-ben került sor, amivel a Főépület teljes felújítása befejeződött a vendégfogadó rész, az étkező, az előadótér és a konyha átalakításával, valamit napkollektorok felszerelésével.
 
A jövőben a beruházások mellett a Megbékélés Háza dolgozóinak továbbra is legfontosabb célja az intézmény küldetésének betöltése, és ezzel együtt önmaguk szakmai képzése, hogy a vendégek minél otthonosabban és kényelmesebben tölthessék az idejüket Berekfürdőn.